kapat

19.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çevrecilik İslam'la başladı
Dünyada son birkaç yıldır telaffuz edilmeye başlanan "ekolojik denge", Kur'an-ı Kerim'de geniş yer alıyor. Yüce Allah, insandan, tabiat çevresini ve kainatını korumasını, onların tabii ve ekolojik dengelerini bozmamasını istemektedir...

Dünyanın yükselen değerleri arasında yer alan çevre, Kur'an-ı Kerim'de geniş yer buluyor. Kur'an-ı Kerim'in kainatla ilgili olarak üzerinde ısrarla durduğu konulardan birisi de, son birkaç yıldır dünyada telaffuz edilmeye başlanan "ekolojik denge." Diyanet Dergisi'nde İslam ve çevre konusunda bir yazısı yer alan Başkanlık Vaizi Şükrü Özbuğday, her konuda olduğu gibi çevre konusunda da Kur'an-ı Kerim'in Müslümanlar'a rehberlik ettiğini belirterek, "İşte bunun için İslam'ın doğuşuyla birlikte, ona inananlar için çevre bir mesele olmuştur" diyor.

Hiçbir kutsal kitabın Kur'an-ı Kerim kadar insana, tabiattan daha geniş olarak, kainattan bahsetmediğini kaydeden Özbuğday, şu görüşleri ifade ediyor:

"Kur'an-ı Kerim insana kainatın nasıl yaratıldığı, niçin yaratıldığı, ondaki çeşitli varlıkların yapısı hakkında çok çeşitli bilgiler verdiği gibi, insanın onunla nasıl bir irtibat ve ilişki içerisinde olması hakkında da bilgiler vermekte, ona yol göstermektedir. Kur'anı Kerim'in kainatla ilgili olarak üzerinde ısrarla durduğu konulardan birisi de ekolojik dengedir. Yaratılmış her şeyin bir ölçü, düzen, adalet ve denge içinde yaratıldığını insana sık sık hatırlatmaktadır.

ÖNLEM ALINDI
Yüce Allah, insandan, tabiat çevresini ve kainatını korumasını, onların tabii ve ekolojik dengelerini bozmamasını istemektedir. Aksi takdirde bizzat insanın kendisinin bundan zarar göreceği ifade edilmektedir." Vaiz Şükrü Özbuğday, İslam'ın doğuşuyla çevrenin, şuurlu bir şekilde bir problem olarak görüldüğünü ve o günün varolan çevre problemlerine karşı önlemler alındığını vurguladı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır